TRADYCYJNY MAKARON
Rustichella d'Abruzzo używa tylko najlepiej wyselekcjonowanej semoliny z pszenicy durum, o wyższej zawartości glutenu, zmieszanej z czystą górską wodą, aby nadać makaronowi wyjątkowy smak i twardość. Cenne matryce z brązu sprawiają, że makaron jest wystarczająco szorstki, aby uchwycić każdy rodzaj sosu. Proces suszenia odbywa się powoli i w niskiej temperaturze, nawet do 50 godzin i około 35/40 stopni, w przeciwieństwie do procesu suszenia przemysłowego, który odbywa się w temperaturze około 90 stopni przez 4/5 godzin.
Ekologiczne uprawy
Rustichella d'Abruzzo, stając się wrażliwym interpretatorem gospodarki zrównoważonej ekologicznie, zdołała sprostać wyzwaniu globalności bez zrywania symbiotycznej relacji z ziemią. Wyzwaniem było zaproponowanie całkowicie ekologicznych produktów w doskonałej równowadze między tradycją a innowacją. Rolnictwo ekologiczne, ze względu na wysoce innowacyjny charakter swoich technik produkcji, nie stanowi jedynie "powrotu do przeszłości", ale jest rzutowane w przyszłość.