Oliwa Extra Virgin
To, co nazywasz oliwą Colavita Extra Virgin, jest dla nas złotem. Nie moglibyśmy inaczej nazwać jednego z filarów diety śródziemnomorskiej, bogatego w korzystne zasady, ale także będącego wynikiem zaangażowania, jakie wkładamy w selekcję i przetwarzanie naszych oliw z pierwszego tłoczenia od prawie wieku. Wiele osobowości, jedna filozofia. Wiele linii oliwy, jedna złota nić. Nić, która łączy naszą produkcję w czasie i przestrzeni, od Molise po stoły całego świata, od najstarszych gajów oliwnych po różne tradycje produkcji oliwy, od olejarni Sant'Elia a Pianisi z 1938 roku po dzisiejsze zakłady Colavita.
Staranność produkcji
Wybieramy oliwki uprawiane na wielowiekowych plantacjach. Zbierane są w zmiennym okresie od października do stycznia, w zależności od obszaru, klimatu i pory roku, kiedy pestkowiec osiąga odpowiedni stopień dojrzałości. Z oliwek tłoczonych mechanicznie na zimno. Bez jakiejkolwiek obróbki chemicznej i nigdy nie przekraczając 27 stopni podczas przetwarzania. Płyn, który początkowo wypływa z oliwek, jest emulsją wody i oleju. Aby uzyskać oliwę extra virgin, usuwa się wodę oraz, z wyjątkiem oliw niefiltrowanych, fragmenty owoców naturalnie obecne w czasie ekstrakcji.